#به مناسبت روز جهانی مسجد *آشنایی اجمالی با مسجد جامع گوهرشاد*

#به مناسبت روز جهانی مسجد
*آشنایی اجمالی با مسجد جامع گوهرشاد*
بنيانگذار:
گوهرشاد خانم
تأسیس:
۸۱۸- ۸۲۱ ق
کاربری:
مسجد
وقایع مرتبط:
واقعه گوهرشاد
مشخصات
مساحت:
۹،۴۱۰ متر مربع
وضعیت:
فعال
معماری
معمار:
قوامالدین بن زینالدین شیرازی
سبک:
اسلامی
مسجد جامع گوهرشاد اثر تاریخی به جای مانده از دوره تیموری و از مساجد معروف ایران است. این مسجد هم اکنون جزئی از حرم رضوی محسوب میشود.
قدمت تاریخی، سبک معماری و زیباییهای هنری، مسجد گوهرشاد را یکی از جاذبههای مذهبی تاریخی و فرهنگی مورد توجه و بازدید باستان شناسان، جهانگردان و دیگر علاقهمندان کرده است. قیام مردم علیه سیاستهای فرهنگی رضاخان در این مسجد و وقایع بعد از آن را نیز میتوان از دلایل شهرت این مسجد دانست
با سفر رضاخان به ترکیه، تلاش وی برای درهم کوبیدن مبانی مذهب و تغییر روشهای شرقی و سنتی مردم ایران شدت گرفت. دولت دستور تغییر لباس و استفاده از کلاه شاپو را صادر کرد که علما و مراجع را به شدت متأثر کرد. حاج آقا حسین قمی و سید یونس اردبیلی، طی جلسات متعدد به این نتیجه رسیدند که تغییر لباس به برداشتن حجاب منتهی خواهد شد. آیة اللّه قمی تصمیم گرفت به تهران رفته و با رضاخان وارد مذاکره شود. با ورود وی به شهرری، پلیس محل سکونت وی را محاصره کرد. با انتشار خبر دستگیری آیت اللّه قمی، احساسات مردم در مشهد جریحهدار شده و اجتماعی عظیم با حضور بزرگان مشهد در مسجد گوهر شاد شکل گرفت. در آن جا خطبا و از جمله شیخ محمدتقی بهلول به منبر رفتند و مردم را به مقاومت دعوت نمودند. پس از چند روز، سرانجام صبح جمعه ۲۰ تیر(۱۰ ربیعالثانی ۱۳۵۴ق) ۱۳۱۴ نیروهای نظامی، اطراف مسجد را محاصره نمودند و در ۲۱ تیر (۱۱ ربیعالثانی ۱۳۵۴ق) مردم را در مسجد گوهرشاد به خاک و خون کشیدند.
#روز جهانی مسجد
روز جهانی مسجد (و نیز: روز جهانی مساجد) یک روز مناسبتی در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران است. سی و یکم مرداد ماه (۳۱ مرداد) برابر با ۲۱ آگوست هر سال، روز جهانی مسجد نامگذاری شده است.
*تاریخچه
در اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای اسلامی تهران، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایران به این اجلاس پیشنهاد کرد تا سالگرد آتش زدن مسجدالاقصی توسط اسرائیل به عنوان روز جهانی مساجد تعیین شود که مورد پذیرش قرار گرفت.
دنیس مایکل ولیم روهان شهروند اسرائیلی در ساعت هفت صبح روز ۲۱ آگوست سال ۱۹۶۹ مسجدالاقصی را به آتش کشید. در نتیجه این اقدام، ۱۵۰۰ متر مربع از فضای مسجد از بین رفت و منبر ترایخی مسجد منتسب به سلطان ناصر صلاحالدین یوسف بن ایوب (سال ۵۸۳ هجری) در آتش سوخت.
- قبلی ##توصیف امام رضا (ع) از ماجرای غدیر خم/ روزی که چون ماه در میان ستارگان میدرخشد
- بعدی حدیث امام رضا علیه السلام
0 نظر در “#به مناسبت روز جهانی مسجد *آشنایی اجمالی با مسجد جامع گوهرشاد*”