فرهنگ ایثار و شهادت ، نگاهی به زندگی حجت‌الاسلام سیدعبدالکریم هاشمی‌نژاد که 40 سال پیش ترور شد

حجت‌الاسلام سیدعبدالکریم هاشمی‌نژاد اشرفی معروف به «سیدحبیب» در سال‌۱۳۱۱ ش در شهر بهشهر و در خانواده‌ای متدین و مستضعف به دنیا آمد.
وی از کودکی دارای هوش و ذکاوتی استثنایی بود و تا چهارده‌سالگی به حوزه علمیه آیت‌ا… کوهستانی می‌رفت. در مدت ۴ سال، دروس مقدمات حوزه و مقداری از سطح فقه و اصول را به پایان رساند و چنان نبوغی از خود نشان داد که آیت‌ا… کوهستانی شخصاً به امور تحصیلی او اشراف یافت تا استعداد سرشار وی به هدر نرود.

پس از این ایام، با کسب اجازه از محضر استاد، عازم حوزه علمیه قم شد و به ادامه تحصیل درزمینه فقه و اصول پرداخت. وی پس از اتمام دروس سطح در درس خارج فقه و اصول آیت‌ا… بروجردی، علامه طباطبایی و امام خمینی (ره) شرکت کرد و بیش از ۱۰ سال در این حوزه به تحصیل و تحقیق پرداخت. وی از محضر اساتید دیگری همچون آیت‌ا… صدوقی، سیدرضا صدر، آیت‌ا… مجاهدی، و مرحوم داماد استفاده کرد. پس از فوت آیت‌ا… بروجردی عازم مشهد شد و در آنجا علاوه بر تدوین فقه و اصول در درس فقه آیت‌ا.. سیدمحمدهادی میلانی نیز شرکت کرد.

وی از سال ۱۳۴۰ با برپایی جلسات وعظ و تبلیغ به آگاهی و بیداری مردم پرداخت. پس از قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به سفرهای تبلیغی در ماه‌های محرم، صفر و رمضان پرداخت و با مسافرت به شهرهای مختلف، اذهان مردم را درباره سیاست‌های رژیم پهلوی روشنی می‌بخشید. در این سفر‌ها ساواک او را تعقیب می‌کرد.

وی به علت شرکت در قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به مدت ۴۱ روز در زندان شهربانی کل کشور زندانی شد. پس از آزادی به مشهد بازگشت و به فعالیت‌های سیاسی اجتماعی خود ادامه داد. هاشمی‌نژاد بعدازظهر روز ۲۲ مهر ۱۳۴۲ در مسجد فیل در حضور چند هزار نفر علیه اصلاحات ارضی به سخنرانی پرداخت و کشف حجاب را در زمان رضاشاه، بزرگ‌ترین خیانت به دین و قانون اساسی خواند. وی برای آشناکردن جوانان با مسائل دینی و سیاسی «کانون فرهنگی جوانان» را در مشهد تأسیس کرد.

در سال ۱۳۴۳ نیز با همکاری سیدحسن ابطحی «کانون بحث و انتقاد دینی» را برای ارشاد نسل جوان برپا کرد. وی در ۱۸ تیر ۱۳۵۲ به جرم اقدام علیه امنیت کشور ازسوی سازمان اطلاعات و امنیت استان اصفهان دستگیر و در زندان شهربانی اصفهان زندانی شد.

گزارش شهربانی مشهد به ساواک – ۱ تیر ۱۳۵۴.

منبر‌های مرد ممنوع
مدت ۵ روز صبح‌ها در منزل سیدعبدالکریم هاشمی‌نژاد واقع در خیابان شاه به‌مناسبت وفات حضرت فاطمه زهرا مجلس روضه‌خوانی منعقد بوده که در آن مجلس حدود ۳۰۰ نفر از طلاب دینی و مهندس بازرگان، شیخ حبیب‌ا… آشوری، شیخ غلامرضا محامی، شیخ عباس طبسی، مروی پیشنماز مسجد کرامت و مجتهدی که اکثرا جزو مخالفین هستند، شرکت داشتند. هاشمی‌نژاد با توجه به اینکه ممنوع‌المنبر است به منبر رفته و ضمن سخنرانی اظهار داشته بر همه مردم واجب است که جهاد بر رستاخیز نمایند و ظلم را نابود کنند و همه باید در غم و اندوه برادران ایرانی شریک و تشریک مساعی نمایند.
نامبرده افزود چرا برای پیروی از برنامه‌ها و کار‌های اسلامی مدارس عملیه قم و همچنین نماز جماعت تعطیل شده، ولی در مشهد این کار تعطیل نمی‌باشد. توضیح چهارشنبه – سیدحبیب (عبدالکریم) هاشمی‌نژاد اخیراً بازداشت و تحقیقات لازم از نامبرده ادامه دارد. نتیجه متعاقبا اعلام خواهد شد. ضمنا محامی محمدرضا و مروی محمود می‌باشد که دارای سابقه هستند و فقط سه روز در منزل نامبرده جلسه روضه بوده است.

همچنین در سال ۱۳۵۴ با تهییج احساسات طلاب مدرسه میرزاجعفر و مدرسه آیت‌ا… میلانی در ایام فاطمیه‌ـ به‌دلیل کشتار طلاب قم که منجر به تظاهرات مردمی شدـ دستگیر و به ۲ سال حبس محکوم شد. در اول آبان ۱۳۵۶ با شنیدن خبر شهادت حاج آقا مصطفی خمینی بر شدت مبارزات خود افزود و به همراه آیت‌ا… خامنه‌ای و آیت‌ا… واعظ طبسی در مشهد به هدایت و تشویق مردم به اعتصاب و راهپیمایی پرداخت که این بار نیز دستگیر شد.

پس از آزادی، ساواک قصد داشت او را ترور کند که ناموفق ماند. با اوج‌گیری نهضت اسلامی فعالیت‌های شهید هاشمی‌نژاد نیز گسترده‌تر شد. پس از بازگشت امام خمینی (ره) به ایران، وی به قصد ملاقات امام (ره) در مدرسه علوی، به تهران آمد و پس از آن به‌طور جدی به فعالیت‌های خود ادامه داد و تلاش کرد تا انقلاب را از گزند دشمنان درامان دارد. وی که در اولین دوره مجلس خبرگان و تدوین قانون اساسی از طرف مردم مازندران به نمایندگی برگزیده شد، سرانجام در مهرماه ۱۳۶۰ توسط سازمان منافقین ترور شد و به شهادت رسید.

امام خمینی (ره) به مناسبت شهادت او فرموند: «در روز شهادت امام‌جواد (ع) یکی از فرزندان و تبار آن خانواده به شهادت رسید. من از نزدیک با او و خصال و تعهدش آشنا و آن را لمس کرده بودم و مراتب فضل و مجاهدت او بر اشخاص آشنا پوشیده نیست.»
رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت‌ا… خامنه‌ای، هم‌سنگر شهید، نیز با تجلیل از مقام والای وی فرمود: «مسئولیت سنگین خود را از سال ۴۱ تا دیروز صبح یعنی در طول ۱۹سال به خوبی انجام داد و دیروز هم باکمال سربلندی و سرافرازی به لقاءا… پیوست… احساس می‌کنم برادر عزیز و گران‌بهایی که قلبا و روحا به او خیلی متکی بودم و همواره به او دلخوش و امیدوار بودم، از دست داده‌ام… خدایش رحمت کند و به ملت درمقابل از دست دادن این گوهر گران‌بها، عطیه ارزنده‌ای عطا نماید. خداوند این خسارت را خود جبران کند.»

شما همچنین ممکنه دوست داشته باشید ...

0 نظر در “فرهنگ ایثار و شهادت ، نگاهی به زندگی حجت‌الاسلام سیدعبدالکریم هاشمی‌نژاد که 40 سال پیش ترور شد”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *